Calendar ortodox 20 septembrie 2024. Sunt praznuiti Sfintii ocrotitori ai familiei

6

In fiecare an, pe 20 septembrie, sunt cinstiti Sfintii Eustatie, sotia sa Teopista si cei doi fii ai lor, Agapie si Teopist. Acesti sfinti sunt recunoscuti ca protectori ai familiei crestine si ai celor care se confrunta cu dificultati in casnicie.

Calendarul ortodox din 20 septembrie 2024 ne incurajeaza sa ne rugam acestor sfinti daca trecem prin incercari in viata de familie, fie ca este vorba de neintelegeri cu partenerul sau de alte provocari. Traditia spune ca, prin rugaciune, lucrurile se pot indrepta si linistea se poate restabili.

Rugaciune pentru pace in familie catre Sfantul Mucenic Eustatie
„Slavindu-Te, Te slavesc pe Tine Doamne, ca ai cautat spre smerenia mea si nu m-ai dat in mainile vrajmasilor, ci ai mantuit din nevoi sufletul meu. Si acum, Stapane, sa ma acopere pe mine mana Ta si sa vina peste mine mila Ta, ca s-a tulburat sufletul meu si dureros ii este sa iasa din acest ticalos si spurcat trup al meu. Ca nu cumva vicleanul sfat al celui potrivnic sa-l intampine si sa-l impiedice intru intuneric, pentru pacatele facute de mine cu nestiinta si cu stiinta in viata aceasta, milostiv fii mie, Stapane, si sa nu vada sufletul meu intunecatul chip al viclenilor diavoli, ci sa-l ia ingerii Tai cei straluciti si luminati. Da slava numelui Tau celui sfant si cu puterea Ta ma ridica la dumnezeiasca Ta judecata. Cand ma vei judeca, sa nu ma apuce pe mine mana stapanitorului lumii acesteia, ca sa ma arunce pe mine, pacatosul, in adancul iadului; ci stai langa mine si-mi fii mantuitor
si sprijinitor; pentru ca muncile acestea trupesti veselie sunt robilor Tai. Miluieste, Doamne, sufletul meu cel intinat cu patimile vietii acesteia, si curat pe el prin pocainta si marturisire il primeste, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.”

Cine a fost Sfantul Eustatie?
Sfantul Eustatie a fost un general vestit in armata romana pe vremea imparatului Traian (98-117). Intr-o zi, pe cand era la vanatoare, a urmarit un cerb si a vazut intre coarnele acestuia o cruce, semn divin al Mantuitorului. Apoi, o voce din cer i-a vorbit: „Placide, de ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, Cel pe care Il cinstesti fara sa stii, prin faptele tale bune.”
Acest moment i-a schimbat radical viata, iar el si intreaga sa familie au ales sa imbratiseze credinta crestina. Dupa botez, Placide a devenit Eustatie, iar sotia sa a fost botezata cu numele Teopista, in timp ce fiii lor au primit numele Agapie si Teopist.

Incercarile vietii Sfantului Eustatie
Dupa botez, Eustatie s-a intors in locul unde Dumnezeu i s-a aratat, pentru a-I multumi. Acolo, din nou, a auzit vocea divina care i-a prevestit moartea ca martir. Desi s-a retras din armata pentru o perioada, la insistentele imparatului Traian, s-a intors pentru a conduce armata romana catre o victorie impotriva barbarilor.
Dupa moartea imparatului Traian, noul imparat i-a cerut lui Eustatie sa renunte la credinta sa crestina si sa se inchine zeilor. Refuzul sau a dus la condamnarea lui si a familiei sale la moarte. Desi au fost aruncati la fiare, animalele nu i-au atacat. In cele din urma, au fost aruncati intr-un cazan de arama incins, dar focul nu le-a provocat nicio rana. Dupa trei zile, trupurile lor au fost gasite neatinse, un semn al sfinteniei lor.

Moastele Sfintilor Eustatie si familia sa
Parti din moastele Sfintilor Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie si Teopist, cunoscuti pentru minunile lor si pentru protectia familiilor, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Matasari in anul 1840.