Cum iti influenteaza sanatatea luna in care te-ai nascut?

240

Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia au descoperit, in urma unui studiu de mare amploare, ca exista o legatura intre data nasterii si riscul de a face anumite boli, cum ar fi hipertensiunea, ADHD, astm sau bronsita.
Cercetatorii au analizat datele medicale a peste un milion si jumatate de oameni din bazele de date din New York si au studiat peste 1.600 de boli. Dintre acestea, 55 se pare ca ar fi „dependente semnificativ“ de luna nasterii, in sensul ca, explica specialistii, „perioada din an in care te-ai nascut dicteaza o mare parte dintre factorii de mediu la care te expui in timpul nasterii si apoi, odata cu trecerea timpului, la dezvoltarea organismului.“

Dr. Nicholas Tatonetti, profesor asistent de informatica biomedicala la Universitatea Columbia si autor al studiului, a declarat pentru Huffington Post ca „este binecunoscut faptul ca mediul poate fi un factor foarte important in dezvoltarea timpurie a multor afectiuni, mai ales in contextul unor variante genetice particulare“, potrivit adevarul.ro.

Potrivit savantilor,  acestea sunt cele mai importante descoperiri facute in cadrul cercetarii. Persoanele nascute in luna septembrie sunt mai predispuse la aparitia astmului, cele nascute in luna octombrie pot avea un risc crescut de ADHD, in timp ce luna noiembrie poate favoriza aparitia infectiilor virale, iar in decembrie sunt predominante virozele respiratorii precum bronsiolita acuta. Pe de alta parte, persoanele nascute in primele patru luni ale anului sunt la mare risc de a dezvolta boli de inima. Luna ianuarie este asociata cu hipertensiunea, luna februarie cu fibrilatia atriala, luna martie cu ateroscleroza iar luna aprilie este frecvent legata de aparitia anginei pectorale. Norocosi sunt cei nascuti in luna mai, iunie, iulie si august, care, potrivit studiului, ar fi sanatosi tun si rareori se intâmpla sa se imbolnaveasca.

Cu toate acestea, autorii cercetarii spun ca riscurile identificate nu sunt suficient de mari pentru a provoca ingrijorare. Rezultatele obtinute pot fi insa premise pentru noi oportunitati de cercetare in ce priveste expunerea la factorii de mediu si influenta acesteia in aparitia bolilor, conchid specialistii.