HOROSCOPUL ORISHA: puterea secreta din spatele zodiei tale, in cultura cubaneza!

703

Termenul Orisha se refera la o zeitate a religiei yoruba, care a aparut initial in Africa si care a ajuns in Cuba. Adeptii religiei yoruba desfasurau o religie sincretica, adica in care exista echivalente, si asa se face a aparut cea cunoscuta sub numele de Santeria cubaneza. Se pastreaza inca in principal in tribul Yoruba din Nigeria.

Orishele sunt fiinte semi-divine, fiecare exprimand un aspect specific al existentei umane si, daca ne concentram pe Horoscopul Orisha, trebuie sa indicam ca este compus dintr-o duzina de semne, fiecare cu numele unei orisha, atribuite dupa data nasterii.

Oggún – perioada 22 martie – 20 aprilie

Oggún este orisha razboiului, fierarilor, tehnologiei sau politiei, printre altele, iar in Santeria cubaneza este echivalent cu San Pedro, San Pablo, San Juan Bautista sau San Miguel Arcangel, printre alte zeitati crestine. Nativii acestei zodii sunt de obicei oameni cu mult dinamism, forta si vitalitate, care isi canalizeaza energia in munca si intreprind proiecte. Au o capacitate innascuta de conducere, iar intelepciunea lor le permite sa creasca la toate nivelurile. In calitate de paznic al razboinicilor, pentru Oggún nicio lupta nu-i poate rezista.

Oko – perioada 21 aprilie – 21 mai

Aceasta orisha reprezinta pamantul, agricultura si mediul rural. Astfel, cei nascuti in acest arc temporar tind sa fie antreprenori care nu se tem de munca grea sau de provocari. Esecul nu este deloc una dintre temerile lor, deoarece au darul de a-si urma calea si de a obtine succesul. Ei iubesc dreptatea; vegheaza asupra binelui comun al societatii si sunt familisti convinsi. In Santeria cubaneza, Oko este sincretizat cu San Isidro Labrador, patronul Madridului si patronul fermierilor si consatenilor.

Eleggua – perioada 22 mai – 21 iunie

Aceasta orisha are cheile destinului care deschid diferitele cai ale vietii noastre. Este sincretizat in Santeria cu Santo Niño de Atocha si cu San Antonio de Padova, care poarta in brate un prunc Iisus. Nativii din Eleggua (sau Elegua) ai horoscopului Orisha tind sa vegheze asupra adevarului si onestitatii si incearca sa se asigure ca conflictele dintre oameni sunt rezolvate nu prin razboi, ci prin cuvant si comunicare. Uneori le poti interpreta gresit intentiile, dar in general sunt inteligente, elocvente si blande. Printre virtutile sale mai putin magulitoare se numara indiscretie, superficialitate si neliniste.

Oshún – perioada 22 iunie – 23 iunie

Zeitatea Yoruba simbol al maternitatii si fertilitatiii si tot ce tine de dragoste, pasiune, dorinta si capricii. Nativii acestui semn sunt de obicei foarte sensibili, dar taiosi si se lasa purtati de sentimente mai degraba decat de rationalitate si analiza. Zeitatea aduce un aer romantic si senzual celor nascuti sub semnul ei, dar si resentimente. Oshún este sincretizat cu Virgen de la Caridad del Cobre, hramul Cubei.

Changó – perioada 24 iulie – 23 august

Aceasta orisha este asociata cu focul si tunetul, vulcanii si zgomotul razboiului; este sincretizata cu Santa Barbara, care in crestinism este o figura mentionata de obicei atunci cand exista o furtuna. Changó este, de asemenea, legat de San Marcos. Daca esti un semn Changó, esti o persoana cu o mare hotarare, cu multa putere si caruia nu ii pasa de persoana pe care o da deoparte din calea lor. De aceea au o reputatie de tirani si aroganti, desi sunt si creativi si analitici. Au dorinta de a iesi in evidenta, dar sunt sociabili.

Yemanya – perioada 24 august – 23 septembrie

Zeitate feminina sincretizata cu Fecioara din Regla si la care sunt asociate gurile si apele sarate, atat cele din mari si oceane, cat si lacrimile oamenilor. Daca te-ai nascut intre 24 august si 23 septembrie, conform horoscopului orisha esti o persoana matura si ordonata, cu intuitie si empatie, dar care poate avea probleme de stima de sine. Are un simt al logicii foarte dezvoltat, dar are aceleasi pretentii pentru ceilalti ca si pentru el insusi.

Obatala – perioada 24 septembrie – 23 octombrie

Cunoscut si sub numele de Obbatala, Oxala sau Ochala, orisha majora, creatorul tarii si sculptorul fiintei umane si care este sincretizata cu fecioara catalana de la Merced. Nativii acestui semn sunt curajosi si inteligenti si le place sa aduca linistea celor din jur. Au o capacitate excelenta de determinare in momente cand trebuie sa treaca la actiune si detin abilitati sociale exceptionale. Desi au si latura lor infricosatoare, detin si un har legat de arta.

Orula – perioada 24 octombrie – 23 noiembrie

Orisha divinatiei si intelepciunii are echivalentul sau in crestinism cu San Francisco de Asis, potrivit Santeria. Acest lucru ofera nativilor din zodia lor o mare viclenie, si stiu ca informatia si cunoasterea este putere. Sfaturile date de un nativ Orula sunt pretioase datorita intuitiei si inteligentei sale, precum si a spiritualitatii sale. Ei tind sa-si cultive intelepciunea prin curiozitate continua.

Babalú Ayé – perioada 23 noiembrie – 21 decembrie

El este orisha bolilor, ciumei si mizeriei si, prin urmare, se sincretizeaza cu Sfantul Lazar, care este de obicei descris in crestinism ca un om necurat si neajutorat. Astfel, cei nascuti sub acest semn horoscop orisha sunt indivizi cu un dar special atunci cand vine vorba de vindecarea altora, de a actiona ca mediatori pentru a recupera trupurile si sufletele si buni consilieri care doresc bunastarea tuturor celor din jur. Printre calitatile sale specifice se remarca optimismul si rationalitatea, desi nu inseamna ca in anumite momente ale vietii lor nu tind sa fie un pic bipolare si egoiste, dar sunt intelegatoare cu problemele altora.

Agayú Sola – perioada 22 decembrie – 20 ianuarie

Numele sau inseamna literalmente „cine acopera desertul cu vocea sa” si este orisha din interiorul pamantului si al vulcanilor, sincretizata cu San Miguel Arcangel si, de asemenea, cu San Cristobal, purtatorul lui Hristos pe spate. Conform horoscopului Orisha, nativii acestui semn poseda o mare decizie si incredere in ei insisi. Isi asuma responsabilitati mari fara nici o teama, deoarece sunt indivizi hotarati si increzatori, cu ambitie si productivitate. Ei tind sa fie lideri, dar o fac cu o anumita prudenta si mare realism.

Ochosi – perioada 21 ianuarie – 19 februarie

Conform acestui tip de horoscop, Ochosi sunt fiinte cu mult talent si cu prietenii puternice. Au un spirit umanitar care le ofera relatii de prietenie si mult respect pentru oamenii pe care ii au alaturi. Au idealuri inalte si un talent pe care il folosesc pentru a lupta in cauzele lor. In cuplu, sunt capabili sa ofere o mare placere. In religia yoruba, Ochosi este vanatorul de orisha si protectorul persoanelor cu probleme si se sincronizeaza cu San Alberto Magno si San Norberto.

Inle – perioada 20 februarie – 21 martie

Orisha Inle este patronul medicilor, pestilor si este proprietarul raului si calatoreste in lumea atat a celor vii, cat si a celor morti. Este sincretizat cu San Rafael Arcangel (care in crestinism este si patronul medicilor. Conform Horoscopului Orisha, Inle sunt oameni iubitori plini de compasiune si umili, care au o cumpatare mare in fata greutatilor. Ei admira traditiile si spiritualitatea si multa credinta. In cuplu, retineti ca sexul nu este una dintre prioritatile lor. Sunt umili, timizi si putin nesiguri si independenti.